Forumsee logo
Forumsee » Cars » Brands and models » Read message
RSS: Subscribe to RSS

BMW - "Lost" mileage due to bad speed sensor when odometer and speedometer not working?

1995 - 2001 (E38) - Bimmerforums - The Ultimate BMW Forum - forums.bimmerforums.com
In February of 2016 my '01 740il threw the "trifecta" lights on the dash (DSC, Brake, ABS) which was remedied by having the the driver front speed sensor replaced.

Last month I got the trifecta again, only this time the speedometer and odometer stopped working as well (mileage did not advance).

I estimate I drove maybe 45-60 unaccounted for miles before having the driver rear speed sensor replaced which fortunately fixed everything.

(I didn't even notice the mileage wasn't accruing for the first day or two...)

However, the mileage in the cluster didn't "catch-up".

My understanding (thanks to blackknight530i) is that the car's mileage and VIN are stored in 3 places:

1) Cluster

2) Light Control Module (LCM)

3) EWS (immobilizer module)

Not a huge deal for such a small difference, but if the mileage is now different between the cluster and LCM/EWS is there a way to sync it back again?
Date: Dec 4, 2017    Labels: BMW


Last videos:

Are you getting the ZR1?
Are you getting the ZR1?
How to remove Heater Core on a 1963, Video
How to remove Heater Core on a 1963, Video
How to remove Heater Core on a 1963, Video
How to remove Heater Core on a 1963, Video
MCL Ride-Alongs: New Segment on my YouTube Channel
MCL Ride-Alongs: New Segment on my YouTube Channel
1981 factory footage
1981 factory footage
ZR1 On Track
ZR1 On Track
Check This Fast N' Loud Find!
Check This Fast N' Loud Find!
Has this been posted before now?
Has this been posted before now?

Tags

Cars ·
Travel ·
Pets ·
production-frontend